Konsten att välja rätt

Valmöjligheterna är oändliga. Bra eller dåligt?

I programmet Plånboken i P1 diskuterades den 25 maj de många val som konsumenter ställs inför. En fråga som dök upp var varför inte dessa möjligheter utnyttjas. En man på stan förklarade det såhär:

“Det är så många val man presenteras för så att man får ingen möjlighet att välja egentligen.”

Och det gäller inte bara elbolag och pensionsfonder. Hela samhället har förändrats på ett sätt som öppnat för fler val. På gott och ont. Högstadieelever måste, cirka femton år gamla, ta beslut som kan påverka hela deras liv. Vilken gymnasieutbildning ska de välja? Valbara kurser, språk, extra matte…

Och efter gymnasiet; resa, universitetsutbildning, jobb? Lyxproblem kan tyckas, men alla val innebär också ett stort ansvar – ansvaret att välja rätt. Plötsligt står väldigt unga vuxna där och håller framtiden i sina händer.

Det är inte konstigt att det upplevs som överväldigande och att valmöjligheten blir ett valmåste.

Barn bör därför få lära sig att välja rätt. Det behöver inte innebära att göra rätt val i alla lägen, tvärtom är en av de viktigaste lärdomarna att det är okej att välja fel. Men det kan vara bra att lära sig välja på rätt sätt. Det kan innebära att gå på magkänsla, att chansa… I andra lägen kanske mer eftertanke är på sin plats. När hela livet är fyllt av olika val är det nödvändigt att kunna prioritera. Vilka val är viktiga? Vilka kan skjutas upp?

Det gäller alltså att välja sina val. Ibland är inte ens det bästa bra nog, men ibland kan det bästa vara att låta nöja sig.

About Hanna Nilsson

Nationalekonom och frilansjournalist. Besök gärna min hemsida www.oxenfree.se och kontakta mig på info@oxenfree.se.
This entry was posted in Uncategorized and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a comment